Перекласти (Translate)

04 листопада 2017

ПРО РЕЛІГІЮ, НАУКУ Й РОЗУМ

ПРО РЕЛІГІЮ, НАУКУ Й РОЗУМ

Син, випускник університету, Богдан (23 роки) надіслав мені статтю (додаю промовистий знімок), у якій ішлося про дослідження глибоко віруючих людей і атеїстів. Виявилося, що релігійні люди проти тих, хто відкидає релігію і не визнає бога, є розумово відсталішими.

Мені здалася тема дуже цікавою. Я поміркував і ось що я відповів (батько, 52 роки, український націоналіст, матеріяліст з університетською фізичною освітою і адвокат з юридичною освітою, ідеолог, людина, віруюча в Націю-як-бога-божество, блогер).

"Так, стаття цікава. Якщо брати отих церковних баб зі світлин, то там розуму небагато, звісно. Але порівнювати релігію (у ширшому значенні віру) і науку не можна. Бо то некоректно і неспівмірно. В науки свої завдання, методи й закони, в релігії свої. Так, ортодоксальні віруючі є телепнями в точних науках. Вони біном Ньютона чи диференційне рівняння не розв'яжуть. Але й науковець тоді проти релігійника є дурнем, бо не відрізнить інкуба від суккуба, різницю між причастям і сповіддю, отже є єретиком і нерозумним відступником від істини! В них - релігійників і науковців - взаємна неприязнь і відраза. Мені більш подобається той Іслам (тільки не ортодоксальний), який поєднує релігію з наукою, так званий модернізований Іслам. Колись читав, що в цього Ісламу багато прихильників серед науковців Ірану, Саудівської Аравії, інших мусульманських країн. Там логіка така: так, Всесвіт, зірки, планети, інші світи створив Аллаг, як то пишеться в Корані. Але нумо вивчати Всесвіт, чорні дірки, космос та зірки, глибини атомів з бозонами науковими методами, щоби глибше розуміти божествений задум Аллага і його всесвітні закони, які давно у прихованому виді записано Аллагом у священному Корані! Ги. Отаке поєднання-примирення Релігії з Наукою. Тому буквально порівнювати Релігію (релігійників, віруючих, ширше - ідеологів, комуністів, фашистів, націоналістів, оппоблоківців тощо) з Наукою (науковцями, матеріялістами, вченими) - буде те ж саме, як порівнювати зелене з квадратним. То геть інші поняття, категорії, способи мислення, логіка тощо. Але загалом стаття цікава тим, що старе розуміння релігії, справді, показує віруючих як бовдурів і йолопів, як на 21 століття."

04 листопада 2017 року