Перекласти (Translate)

05 вересня 2018

ОРНІТОЛОГІЧНА ПСИХІАТРІЯ ))

ОРНІТОЛОГІЧНА ПСИХІАТРІЯ ))

НАША МАРКА! ))

НАША МАРКА! ))

НЕВИННИЙ І ЗРЕАБІЛІТОВАНИЙ МАЗЕПА

НЕВИННИЙ І ЗРЕАБІЛІТОВАНИЙ МАЗЕПА

От цікаво, що Іван Мазепа, наш гетьман, якому у 1709 році подібні нинішнім тодішні тимошенки, гриценки, вакарчуки тощо не дали можливости відірвати Україну від Москви, і який після його "зради" Московського царя Петра Першого був підданий церковній анатемі (прокляттю, відлученню), був цією ж Московською церквою (патріярхатом) зреабілітований!

Речник Української Православної Церкви Київського Патріярхату архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (у миру Іван Зоря) у себе на Фейсбуці 05.09.2018 давав пояснення у темі щодо Томосу, церковного канонічного права і т.д. І мене зацікавив абзац, що стосується Івана Мазепи.

Виходить, що у 1917-1918 роках відбувся Всеросійський помісний собор РПЦ (російською: Русской Православной Церкви). Собор тривав більше року, з 15 серпня 1917 року до 20 вересня 1918 року. Собор відновив 28 жовтня 1917 року патріярхію в РПЦ, прийняв низку церковних рішень тощо.

Так от, цей Помісний собор РПЦ 1917-1918 років виніс загальну постанову про скасування анатем і рішень про позбавлення сану щодо всіх, хто був раніше покараний Московською церквою з політичних мотивів під тиском світської влади московських, а згодом русскіхъ царів та імператорів. Це рішення стосується, окрім інших, також анатеми на гетьмана Івана Степановича Мазепу, хоча зараз, як зазначає панотець Євстратій, Московський патріярхат з політичних міркувань не бажає визнавати цього.

Таким чином, гетьман Іван Мазепа вже понад 100 років (з 1917 року) як уже зреабілітований самою ж Московською церквою, яка наклала була у 1709 році на Мазепу анатему!

Але постає питання чи накладення анатеми у 1709 році на Мазепу було взагалі законним? Адже, як ми тепер у 2018 році взнаємо, Вселенський Константинопольський патріярхат ніколи не визнавав канонічности (церковно-православної законности) самочинного відокремлення в автокефалію (автономію) Московської митрополії від Київської митрополії у 1488 році.

Це означає, що всі накладені анатеми за весь час існування Московської православної церкви, у тім числі накладення анатеми на гетьмана Мазепу у 1709 році, - є неканонічними, незаконними згідно з церковним правом.

Героїчний гетьмане Іване Мазепо! Вас ніхто не відлучав від Православної церкви і віри, яку ви щиро сповідували за свого життя!

Спіть спокійно з миром у душі, царство вам небесне забезпечено, гетьмане Мазепа!

05.09.2018