Перекласти (Translate)

21 лютого 2024

НАЦФРОНТ. ПЕРШІ ЗАГИБЛІ ГЕРОЇ

НАЦФРОНТ. ПЕРШІ ЗАГИБЛІ ГЕРОЇ

Війна за національну Незалежність, тобто нинішня російсько-українська війна, почалася з розстрілу мирних протестувальників на Майдані Незалежности в Києві.

Сáме 20 лютого 2014 року було вбито найбільше Героїв Небесної сотні.

Я пам'ятаю, як з нас глузували ті, хто заперечував участь Росії в цих розстрілах. "Прічьом тут Расія?!", да, донецькі, луганські, бахмутські, маріупільські, авдіївські ідіоти, котрі згодом навіженими жінками виганяли українську армію з донбаських міст, щоб не ставили навіть блокпостів?! Погляньте, довбні, тепер на ваші зруйновані російськими ракетами й снарядами домівки! Расія нє прічьом? Дозупинялися, доверещалися проти рідної армії?! Прийшла армія російська! Тепер ваші міста заселять кацапнею з Кацапстану, а ваших дітей і онуків поженуть воювати в Європу!

Задовго до цих подій, задовго до руйнувань українських сіл і міст це все передбачали Герої Небесної сотні. Тому вони й пішли з дерев'яними щитами під російські кулі на Майдані Незалежности. Тому вони є перші загиблі Герої на цьому нацфронті нинішньої національної війни!

Сьогодні, 20 лютого, і назавжди - День Героїв Небесної сотні. Вони перші пішли на фронт проти ворога. Вони перші поклали свої голови за Незалежність.

Слава й вічна шана й пам'ять Героям Небесної сотні! Слава Героям, загиблим на російсько-українській війні!

©Андрій Якименко
20.02.2024

ДЕСЯТЬ РОКІВ БЕЗ БОВВАНА

ДЕСЯТЬ РОКІВ БЕЗ БОВВАНА
(10 років тому скинуто Леніна у Дніпропетровську)

У середовищі українських патріотів пам'ятники Леніну ми називали бовванами. Зросійщені словники й досі вказують, що це слово є застарілим, мовляв, то є назва язичницьких богів. Але насправді це слово було, і є, і буде живим словом.

Пам'ятники Бовванові радянської (читай: російської) держави Леніну нами висміювалися, ми казали: "Комуністичний Ідол бовваніє". Ми мріяли всіх ідолів-бовванів в Україні повалити. Але ці пам'ятники охороняв закон і міліція.

Коли у 1994 році я провів у парку Глоби у тодішньому Дніпропетровську (нині місто Дніпро, майбутній Січеслав) мітинг ДСУ (політична партія Державна Самостійність України), а потім повів гурт партійців до пам'ятника Леніну на площі Леніна, що біля ЦУМу у Дніпропетровську, щоби покласти вінок із колючого дроту (вінок заздалегідь був готовий), то підійшовши до площі, ми побачили, як пам'ятник Леніну вже був оточений десятками беркутівців (так-так, це той беркут, що потім канчуками бив мітингарів у Києві під час Революції Гідности 2014 року), а біля площі стояло кілька автобусів, з-за фіранок яких на нас зиркали "космонавти" (тобто, беркут у шоломах).

Як керівник обласної парторганізації та організатор мітингу я не став партійців кидати на беркут: ми навіть дубців та палиць не мали, сили були нерівні. Я біля площі дав інтерв'ю місцевій пресі, телебаченню і відвів наш гурт назад до парку Глоби.

За "незаконний масовий захід" мене було притягнуто до суду - адмінсправа. Так, міг бути адмінарешт, але суддя Кіровського райсуду Васіна мене оштрафувала. Штраф я оплатив. Отакі "репресії"...

Отож, нам не вдалося колючий вінок покласти до комуністичного (читай: російського) Боввана Леніна.

Але через 10 років після мого мітингу 1994 року ні суд, ні міліція не вберегли Боввана. Сьогодні 10 років, як пізно ввечері 21 лютого 2014 року у Дніпропетровську революційна хвиля Майдану і народу знесла Леніна в історичну безодню. Пам'ятника було скинуто. По голові і тулубу Боввана радісно стрибала молодь.

Тепер площа заслужено має назву площа Героїв Майдану. На площі вже не бовваніє Бовван.

До речі, власник торгівельного центру "Пассаж" біля площі, нинішній проросійський міський голова Боріска Філатов, боровся за іншу назву площі, як скинули Леніна. Пассажна площа, ще там яка гнила фантазія шугала в казанку Філатова...

Але народ не дозволив антимайданівській гниді залишити його гнилу бовванську назву! Міська рада назвала - площа Героїв Майдану. І ця назва - назавжди! В пам'ять майданівських подій по Україні та у Дніпропетровську.

Додатки:

1. Бовван - не застаріла назва! Міняймо зросійщені словники!

2. Так виглядав пам'ятник Леніну за радянської (читай: російської) доби. До такого Леніна тодішня влада не дала мені покласти колючий вінок.

3. Після знесення Боввана на певний час його п'єдестал огородили великими щитами з українським оздобленням.
Андрій Якименко 23.05.2014 стоїть біля такого щита.

©Андрій Якименко
21.02.2024