Перекласти (Translate)

06 жовтня 2019

З ДНЕМ УЧИТЕЛЯ МЕНЕ!

З ДНЕМ УЧИТЕЛЯ МЕНЕ!

На межі кінця 1980-х - початку 1990-х років бачив американський фільм жахів "З уродинами мене!" ("Happy birthday to me!").

Фільм про те, як одне дівчисько через те, що її недолюблювали у коледжі і не прийшли на зорганізовану цією дівкою вечірку, почало мститися своїм однокласникам-одногрупникам.

Кожного друга, кожну подругу ця недолюблена психопатка-маніячка поодинці потім запрошувала на таємні зустрічі у різноманітних місцях і там різноманітними способами убивала свого кривдника, кривдницю.

Фільм завершується жахливим у всій своїй красі режисерського таланту Гічкока негеппі-ендом: повільно прочиняються двері у кімнату і камера наїздом відкриває глядачеві криваву картину "свята": довкруг стола з усілякими наїдками і стравами, оздобленого по-святковому (стрічки, різнобарвні надувні кульки, конфетті тощо) сидять у різноманітних позах мертві однокласники ображеної маніячки, а вона, святково вбрана, з глузливо-щирою психопатно-щасливою кривою посмішкою маніячки на переможному обличчі - на головному місці, і закадровий авторський голос фатально-загробним тембром промовляє: "З уродинами мене!" ("Happy birthday to me!").

От мені ця фраза "З уродинами мене!" запам'яталася.

Сьогодні - День учителя. Колись я святкував цей день. Бо мав три роки вчительської праці (1987-1990, мені 22-25 років, нині маю 53 роки).

Звісно, тепер мало хто, тільки давні і найближчі друзі, й родичі, знають, що я колись учителював, тому й вітають мене з цим святом. Ну, а більшість навіть не згадають молодого вчителя фізики і астрономії в середній школі Кам'янського (тоді ще був Дніпродзержинськ, Дніпропетровська область) Якименка  Андрія Григоровича. Ну, й біс із ними! Я й сам себе можу привітати! Ги.

З Днем учителя мене!

:)

07.10.2018
©Андрій Якименко