Перекласти (Translate)

26 березня 2020

ДЕНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ

День Національної гвардії України: 26 березня, щороку.

26 березня щороку відзначається День Національної гвардії України згідно з Указом Президента України № 148/2015 від 18.03.2015.

Допис 26.03.2017 "Слава Нацгвардії і нацгвардійцям!", Андрій Якименко, Facebook:

«СЛАВА НАЦГВАРДІЇ І НАЦГВАРДІЙЦЯМ!

Назва "Внутрішні війська МВС" мені ніколи не подобалася.

Коли ще за Союзу я дивився новини з Італії чи країн Латинської Америки, то вислів "Національна гвардія допомагає цивільному населенню під час тайфуну, виверження вулкану тощо" мене приваблював саме через те, що громадян рятує Гвардія, а не Внутрішні війська (ВВ).

У 1991 році одразу після проголошення Незалежности ми не знали як себе проявить армія, яка ще керувалася з Москви. Я це добре пам'ятаю, ту тривогу. Тому 4 дистопада 1991 року Верховна Рада України законом заснувала НГУ - Національну гвардію України, як противагу Збройним Силам Союзу. Але армія на території України підтримала Акт про незалежність. І тому за кілька років потому ту НГУ було реорганізовано в армійські підрозділи України.

Так до перемоги Майдану й Революції існували ЗСУ та ВВ МВС. Після перемоги в Революції Внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України було перетворено у Національну гвардію України.

18 березня 2015 року президентом Порошенком було видано Указа "Про День Національної гвардії України".

В Указі йшлося:
"враховуючи значення та роль Національної гвардії України у виконанні завдань із забезпечення державної безпеки та оборони держави, захисту та охорони життя, прав, свобід і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань, охорони громадського порядку" запровадити нове свято - День Національної гвардії України, яке відзначати щороку 26 березня.

Тепер тисячі, десятки тисяч українців добровільно служать в НГУ і захищають Україну в зоні АТО разом зі Збройними силами України.

Слава Національній гвардії України!
Слава нацгвардійцям!

Слава Україні!

На ролику:
Відеофільм до Дня НГУ.
Тривалість: 36 с.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1606359896058897&id=100000547050920

26 березня 2017 року
©Андрій Якименко

**********

День Національної гвардії України

День Національної гвардії України відзначається 26 березня в колишній День внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України згідно з Указом Президента України №148/2015 від 18 березня 2015 року.

До 2000 року свято відзначалося щороку 4 листопада у день прийняття Верховною Радою України 1991 року Закону України «Про Національну гвардію України». Тож, як самостійна силова структура Нацгвардія існувала з 1991 по 2000 роки, а як військове формування з правоохоронними функціями на базі Внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України із залученням нових військових кадрів на добровольчій основі - з 13 березня 2014 року.

Безпосереднє військове керівництво Національною гвардією України здійснює командувач Національної гвардії України, який призначається та звільняється Верховною Радою України за поданням Президента України.

Загальна чисельність Нацгвардії не перевищує 60 тисяч військовослужбовців. До її складу увійшли внутрішні війська України, добровольці і патріоти, що стали на захист народу і державності України в один з найважчих моментів у новітній історії країни, посягань на її цілісність і суверенітет.

26.03.2020
©Андрій Якименко