Перекласти (Translate)

09 вересня 2019

ЧВЕРТЬ ТИСЯЧОЛІТТЯ КОТЛЯРЕВСЬКОМУ

ЧВЕРТЬ ТИСЯЧОЛІТТЯ КОТЛЯРЕВСЬКОМУ

Сьогодні - 250 років від уроди́н Івана Котляревського, офіцера армії Російської імперії (народився 9 вересня 1769, Полтава - помер 10 листопада 1838, Полтава).

Певну частку життя свого цей офіцер служив Росії й пітерському імператорові, брав участь у російсько-турецькій війні. Ну, як чеченець, совіцький офіцер, Джохар Дудаєв (народився 15 лютого 1944 - загинув 21 квітня 1996), якого убив Кремль, майже все своє життя служив Союзу.

Але Дудаєв став героєм чеченського народу і лишиться ним навічно, бо кілька останніх років свого життя і боротьби за самостійність Ічкерії - чеченської держави - геть перекрили попередню службу Москві.

Так само й Котляревський: ще офіцером написав свій твір - безсмертну "Енеїду" (перша публікація - у 1798 році у Санкт-Петербурзі). І цим наш Котляревський, наш письменник і поет, закарбував навічно в пам'яті народу своє ім"я!

Безкінечно правий наш Кобзар:
"Будеш, батьку, панувати,
Поки живуть люди.
Поки сонце з неба сяє,
Тебе не забудуть!"
(©Тарас Шевченко, "На вічну пам'ять Котляревському", 1838, С.-Петербург).

Зверну увагу: у віці 29 років (народився у 1769, перші три частини "Енеїди" вперше опублікував у 1798 році) Котляревський вже писав вірші, п'єси, повісті, оповідання, став засновником нової української літератури, літературної української мови. Цього ніхто тоді не знав і не склав ціни (що офіцер ввійде в Історію малоросійського - ми таке тоді мали ім'я! - народу)! І ось таке: подумаєш, видав книжку, і санкт-петербурзький цензор, як читав її рукопис, реготав, хапався за живіт, гепався під стіл від сміховинних слів малоросійських. І вчинив цензор історичний злочин проти москалів - дозволив "Енеїду"! Якби ж то цензор знав, що то (друкована поема) - стало початком, поштовхом кінця Імперії і перемоги України у війні з Росією 2014-... років!!

І ще одне. Російська армія, як згодом і совіцька, всуціль, звичайно ж, була москвомовною. І Котляревський... мислив по-москальськи, писав рапорти москальською, розмовляв, давав накази денщикам, солдатам і підлеглим. Але він також знав й народну мову, бо народився в ній, і повернувся в українську мову після служби! Мова жила окремо від імперії, і Котляревський її тільки закріпив поемою і творчістю письменника! Ну, як давні єгиптяни у різьбленнях по каменю, у гієрогліфах залишили історію свого народу й фараонів...

Коли я навернувся в Українство (це поступово йшло і юнаком, 17-19 років віку, я вже усвідомив, що москалі нам не брати), я оцінив неоціненний вклад Шевченка й Котляревського в становлення мови, літератури, свідомости українського народу.

Сьогодні Котляревському - 250! Пануй, батьку, й далі в українській мові! Слава тобі, Котляревський, у віках! Ми переможемо Росію в нинішній війні також тому, що ти писав нарѣчіемъ малороссійскімъ свої твори!

На світлинах:
У 2012 році з дружиною я був у Полтаві, відвідав чудовий музей - хату, де жив Котляревський, був біля пам'ятника полеглим козакам у Полтавській битві 1709 року та біля пам'ятника "Енеїді". Ось, пропоную деякі світлини (з моєї Facebook-сторінки). Андрій Якименко, 30.09.2012, Полтава, знімкувала дружина Наталка Якименко.

09.09.2019
©Андрій Якименко









ДЕНЬ ТЕСТУВАЛЬНИКА

ДЕНЬ ТЕСТУВАЛЬНИКА

День тестувальника: 9 вересня, щороку.

9 вересня 1945 року науковці з Гарварду офіційно зареєстрували перший в історії "програмовий" ґандж (баґ), насправді суто технічну, не комп'ютерну, "поломку".

Тестуючи обчислювальну машину Mark II Aiken Relay Calculator, вчені знайшли застряглого між контактами реле чи то метелика чи то жука, що зупинив роботу машини. Кажуть, працівник, що перший виявив причину зупинки роботи комп'ютера, вигукнув: "It's a bug!" ("Це жук!"). Щоб описати несправність тестувальники використали слово дебаґґінґ (debugging - позбавлення від комахи, англ.). З того часу процес виправлення неполадок серед розробників і тестувальників саме так і зветься - дебаґґінґ. А самі помилки іменують баґами (bugs), тобто жучка́ми.

Стрімкий розвиток IT-індустрії робить професію тестувальника все затребуванішою в Україні. Майбутній тестувальник повинен володіти базовими навичками програмування, адміністрування операційних систем та вміти працювати з базами даних.

Процес тестування передбачає використання різних підходів і практик, навіть вимагає застосування дедукції. При цьому важливо вміти правильно комбінувати доступні методи тестування. Втім, навчитися цієї професії у вишах України неможливо, тільки на спеціалізованих курсах або самостійно.

09.09.2019

"АЛЕ" ПРО ОБМІН ПОЛОНЕНИХ

"АЛЕ" ПРО ОБМІН ПОЛОНЕНИХ

Так, дивився я повернення наших із полону. Зворушливо... Вражений мужністю наших моряків ("Буду й далі служити на флоті!" ©), гідною пошани заявою Сенцова біля трапу літака ("Ворог іще дуже сильний, але ми будемо боротися!" ©), признанням російського офіцера, наведеним Карпюком ("Нам дотаційний Донбас не потрібен, нам потрібна правобережна Україна по Дніпро-ріку, але ви вистояли, бо тримали єдність народу" ©).

Так, це радісна подія - повернення бранців з барлогу кремлівського ведмедя. Мені зринали в пам'яті малюнки із совітського дитинства: у книжках з українськими думами 15-16 століть - гравюри, літографії оголених по пояс козаків, у шароварах, з оселедцями на голених головах, що гибіють на турецьких галерах...

З тих, хто повернувся, весь цей час їхнього полону я більше приділив своєї дописної уваги (писав у соцмережах) про двох: про Карпюка і про Гриба. Карпюка я знаю особисто. Він був зі своїми побратимами у моїй квартирі, ночував у мене. Це він мене приймав до лав УНА-УНСО і призначив головою Дніпропетровського обкому партії. А Гриб - то майже одноліток мого сина Богдана (Богдан на 4 роки старший), тобто такий же парубок, як мій Богдан. Звідси й особливий інтерес до цих двох бранців.

Так, це радісна подія - повернулися з полону українці! Але... Але мені судомою скривило мою щиру усмішку такі "але".

35 на 35? Нічого подібного! 24 моряки Росія й так би видала, коли б по всьому світові за невиконання рішення міжнародного Морського суду почали б заарештовувати російські судна! Тому нам повернули тільки 11 заручників і полонених, а ми віддали Москві 35 убивць, бандитів, терористів!

Ми віддали терористів, шпигунів, убивць, важливих свідків (Цемах, водій бука, що збив ракетою цивільний борт MH17). Натомість нам вернули наших - так , а серед них -  один такий, як Гриб!..

"Пацан поїхав трахатися з тьолкою з Росії, і за нього ми віддали убивць?!", - читаю в інтернеті. І я згоден з вигуком обуреного українця! Ідіот, якого зупиняли, але дівуля в месенджері йому пообіцяла секс (насправді, то була ФСБ-агентка!), і дурне теля поперлося до Білорусі (а це є філія Росії!) на побачення!.. Баран! Тобі мало гарних українок?! Йолоп!

Його питають журналісти біля літака, як ваше здоров'я (бо кричали ж весь час полону, що він помирає у тюрмі), а він: Та відчепіться ви, я геть здоровий!.. Запитують, чи писав до Путіна помилувати його? Відморозився чувак: мовляв, Я не писав, а підпис можуть підробити! Чого ти викаблучуєшся, ду́рню? Ми зрозуміли, що просив помилувати, то скажи як є, твого геройства не поменшає від того! За дівчину питають, знає її долю? Відповідає: Та її, мабуть, і нема в живих (ага, уб'ють агентку ФСБ, чи як?)! Чоорт! Тупий баран, закомплексований жевжикуватий фраєр, Голохвастов-собствєнной-пєрсоной!! І останнє, що різонуло мої нерви - дитяча, підліткова відмова протягнути руку президенту... Так, Зеленський - шмаркля, чмо, слимак і врешті зрадник! Так, і Порошенку теж, було, демонстративно не тисли руки́. Але то було по-дорослому, гордо, ворожо-ідеологічно. А пацанчик Павлик Гриб, пробувши у тюрмі ("без тьолки, ги...) два роки, так нічого й не допер, тупак!!..

Ні, я не хочу за таких "героїв" віддавати терористів і російських шпигунів! Ми попереджали всіх: не їдьте до Росії! Ти їдеш трахатися чи працювати? Ти їдеш відпочити в Крим? Тоді я сам подзво́ню в ФСБ й скажу, що ти - хохляцький диверсант! Нехай тобі пропустять струм крізь тіло, як то робили Карпюку, нехай тобі зламають в ФСБ-підвалах ребра! І щоб ти, суко, до кінця життя затямив, що Росія - ворог! Там усі вороги - всі москалі, російська опозиція, Навальний, тьолки, другани, всі родичі, яких туди Совок закинув! Не їдь до ворога!! А як поїдеш і тебе злапа́є ФСБ, то здохни, зраднику, в російському Гулазі!!

Додатки:

1. "Викрадено Миколу Карпюка!", 29.03.2014, Андрій Якименко, Facebook:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=796969103664651&id=100000547050920

2. "До річниці викрадення Карпюка", Андрій Якименко, 11.04.2018, Facebook:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2020670507961165&id=100000547050920

3. "Йолопу мало було українок...", 07.09.2017, Андрій Якименко, Facebook:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1781833228511562&id=100000547050920

4. "Поліцейські ледарі і як їх навчити", 30.01.2018, Андрій Якименко, Facebook:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1935029536525263&id=100000547050920

09.09.2019
©Андрій Якименко