Перекласти (Translate)

02 лютого 2018

А ЗРАДОФІЛИ МОВЧАТЬ...

А ЗРАДОФІЛИ МОВЧАТЬ...

НЕПОЛІТИЧНЕ

НЕПОЛІТИЧНЕ

Врятовано Робінзона Крузо: 02 лютого 1709 року.

2 лютого 1709 року врятовано Александра Селкірка, який прожив на безлюдному острові понад чотири роки.

27-літній шотландець служив боцманом на англійському військовому судні "Сенк пор". Маючи запальну натуру, він постійно конфліктував із капітаном. Після чергової сварки за його ж власним бажанням Селкірка висадили на острів Мас-а-Тьєрра (архіпелаг Хуана Фернандеса, 640 км на захід від узбережжя Чилі). Він прожив на безлюдному острові чотири роки і чотири місяці і згодом став прототипом образу головного героя роману "Життя, незвичайні й дивовижні пригоди Робінзона Крузо" Данієля Дефо. Уже в наші дні в пам'ять про ці події острів Мас-а-Тьєрра було перейменовано на Робінзон Крузо, а невеликий острівок поблизу названо ім'ям Александра Селкірка.

Додаток від Андрія Якименка:
Здається, я був у 6 чи 7 класі (13-14 років, нині мені 53), коли ще за Совка я прочитав роман Дефо про Робінзона Крузо. Тобто, це був приблизно 1978-79 рік. Глибокий Совок. Застій. Звісно, ми, радянські школярі, так не вважали, для нас СССР був непереможною величною світовою потугою, що "вєсь мір в ядєрний пєпєл!" (©КісільовТБ). Тому, до речі, я навіть розумію, що нині відбувається із пропагандою в Росії, і знаю як з рашопропагандою боротися. Так от, книжку я взяв у шкільній бібліотеці. Школа у Дніпродзержинську (нині місто Кам'янське, Дніпропетровська область), зрозуміло, була російськомовна. Але книжка про Робінзона була українською. Прочитав, розширивши свій український словниковий запас. Спочатку було нудно, потім цікаво. Нудно тому, що Дефо напочатку роману-повісті дуже довго і тоді мені здавалося, що нецікаво, виклав політичну розкладку, відносини, міжнародну обстановку тодішнього світу, вивівши з цього причину потрапляння після корабельної аварії Робінзона на безлюдний острів. А потім пішло цікавіше й веселіше! Дефо добре описав пригоди Робінзона і для мене, підлітка, то були перші книжкові уроки виживання без цивілізації, людей і суспільства. Отож, Робінзона я полюбив. І зараз, пишучи про нього, я відчуваю до Робінзона теплі й дружні відчуття...

Ну, і трохи політики. У рік врятування Робінзона-Селкірка Україна вкотре намагалася вирватися з імперських обіймів москальських свинособак, але, на жаль, невдало (Полтавська битва 27 червня 1709 року). Бережімо Незалежність, українці!

02 лютого 2018 року

І В УКРАЇНІ ТАКЕ БУЛО...

І В УКРАЇНІ ТАКЕ БУЛО...