Перекласти (Translate)

22 грудня 2019

КОЛЯДИ́Н, КОЛЯДИ́Н...

КОЛЯДИ́Н, КОЛЯДИ́Н...

"Коляди́н, коляди́н, я у батька один...". Пам'ятаю це. Я мав років 7-8 (я 1965 року народження, тобто це був десь 1972-1973 рік) і батько мені розказував як у його селі колядували.

Я малим жив у радянському місті Дніпродзержинську (нині Кам'янське), Дніпропетровська область, і не знав що таке колядки, їх у містах не було. Були тільки "посівання" на старий Новий рік (14 січня), і то лише заради грошей...

Глухе село Стрілецьке степової центральної України Бобринецького району Кіровоградської (тепер Кропивницької) области. Батько 1940 року народження, тобто якщо це спогад з його дитинства, то це 1947-1950 роки. Села вже давно нема. Його під час хрущовського "укрупнення поселень" зліквідовано й зруйновано у 1960-х роках, а людей розігнано по Україні...

Коля́дки - величальні календарно-обрядові пісні зимового циклу свят в українців. Обряди Коляди́ (від слова коло, сонячне коло) - дохристиянські обряди, пов'язані зі вшануванням новонародженого сонця. Це обряди весняного сонцестояння 22 березня, коли тривалість дня дорівнює тривалості ночі (по 12 годин), а далі день зростає. Звідси й "прилетіла ластівонька" у колядках. Ми, тодішні українці, величали Сонце, що нам збільшувало день.

Запровадження тодішнім президентом (князем) Володимиром Хрестителем (Великим) християнства як державної ідеології у 9 столітті, владно-ідеологічний вплив грецьких (нинішній аналог - американських, європейських, натівських емісарів), згодом своїх уже ченців, "зредагували" дохристиянську ідеологію українського народу. Ченці змирилися зі стійкістю віри тодішніх русинів (українців) у своїх Богів. І тому, не маючи змоги подолати Коляду, це свято пересунули на зиму, на день Ісусового народження, на Різдво Христове. Народ під дією Держави погодився з такою зміною. Ісусик замінив Коляду. Ластівка прилітає вже взимку у люті морози (ну, тепер надворі 10°C, але в той час, як це вчинялося, у 10-13 століттях, був Малий Льодовиковий період, що закінчився вже після Хмельницького, аж на початку 21 століття).

І от задумуєшся: віра широких верств населення в своє, в старе таки дуже сильна... Ось звідки після понад чверть століття Незалежности у казанках населення досі Совок, Росія і Зеленський...

...Щойно на небі сходила вечірня зірка-Зоря (уособлення дохристиянського весняного сонця), колядники ходили від хати до хати, щоб сповістити людей про народження нового Сонця (тепер Ісуса), і зображення цього сонця носили із собою ("різдвяна зірка").

Ми, українці, колядуємо увечері 24 грудня і вранці-вдень 25 грудня, коли Ісус вже народився в хліві і поклали його в ясла. Відкиньмо 6-7 січня і Старий новий рік! То не наші дати! То москальський вплив, ми мусимо його позбутися!

І ще одне скажу. Колядок нема ні в булорусів, ні в поляків, ні - тим більше! - в москалів. Це - наше свято! У поляків Католицизм випалив ці  вірування. Ось чому ми за Хмельницького (17 століття) були схизматиками (розкольниками, відступниками) для поляків у тодішній спільній державі Речі Посполитій зі своїми давно забутими поляками колядками, щедрівками, купалами...

Ось, я побачив на Ютюбі в Оксани Сливчук (https://youtu.be/-tzNv_SMBes).
Чудова українська колядка "Хай Ісус, мале дитя"!
Виконавці: дитячий учнівський хор Долинського наукового ліцею-інтернату, м. Долина, Івано-Франківська область.
Музичний керівник: Андрій Антроп.
Відео: Оксана Сливчук.
Перша публікація: 24 січня 2017 року.

Слухайте! Насолоджуйтеся голосами, змістом, ідеологією пісні! Це - Українство вшановує Різдво Христове! Син божий народився! Відродиться і Його мати - вічна Україна!!

Колядка "Хай Ісус, мале дитя":

«Ми прибу́ли, господа́рю,
До вашо́ї хати.
Хочемо вам, господа́рю,
Заколядувати!

Хай Ісус, мале дитя,
Благословить ваше життя,
Щоб ви в мирі проживали
І біди не знали!

Хай Ісус, мале дитя,
Благословить ваше життя,
Щоб ви в мирі проживали
І біди не знали!

А чи знаєш, господа́рю,
Що Бог народився?
У вертепі на соломці
Сам Ісус явився!

Ми же будем, господа́рю,
Від вас відходи́ти
І рожденного Ісуса
Будемо просити!

Хай Ісус, мале дитя,
Благословить ваше життя,
Щоб ви в мирі проживали
І біди не знали!

Хай Ісус, мале дитя,
Благословить ваше життя,
Щоб ви в мирі проживали
І біди не знали!».

Не християнин я. Не вірю в бога. Вірю в інший комплекс ідей - вірю в Націю.

Але як співають гарно! Які голоси! Яка мова! Який зміст!

І тому я ра́зом з українцями, що вірять у народження Ісуса, вигукую:

Син божий народився! Славімо Його!

22.12.2019
©Андрій Якименко