Перекласти (Translate)

08 листопада 2018

ДНР ЗОЛОТОЇ ОРДИ

ДНР ЗОЛОТОЇ ОРДИ
(ідеологічне пояснення історичних подій)

Той випадок, коли обговорення допису в коментарях надає ідею для окремого допису.

Віктор Сирота почав був обговорювати мою статтю "Геть московські хрести!" (Фейсбук, 07.11.2018): https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2323510407677172&id=100000547050920.

І я побачив, що потрібно українцям роз'яснити "откудова єсть пошла Рассєя" методом ідеологічного аналізу історичних подій.

Ось мій коментар-відповідь Вікторові Сироті (коментар перероблено й доповнено для мети цього допису):

«Так, було таке (що православний хрест вивищувався над ісламським півмісяцем на перероблених під москво-церкви мусульманських мечетях завойованого Казанського ханства задля демонстрації вищости москво-православ'я над ісламом), але: у всьому МосквоГосударстві (коли чингізханівська Золота Орда  розпалася) сотнями років (~200) точилася боротьба двох ідеологій - ісламу та москвохристиянства (сучасна українська аналогія: українство вивищується, стає державною ідеологієї, ще не закріпленою у Конституції, але фактично провадженою у політиці вищим державним керівництвом, і поступово душить російство-московитство). Взагалі, Москва-держава постала як "ДНР" Золотої Орди, сепаратисти, одним словом. На противагу ісламу в Орді Москві потрібна була інша, "сепаратистська" ідеологія. Держвлада улусу Джучі ("губернія"-улус Джучі - це "Донбас" держави Золота Орда; коли у 14 столітті Орда стала слабшати, почалися відцентрові події у державі, на уламках Золотої Орди утворилися згодом держави: Московське Государство, Кримське Ханство, Казанське Ханство, Астраханське Ханство, Сибірське Ханство; в усіх уламках іслам зберігся як державна релігія, крім Москви, яка ще тоді пішла іншим шляхом і ортодоксальне Константинопільське християнство зредагувала у Московське православ'я), так от, держвлада улусу Джучі придумала право-славних на противагу ісламським право-вірним, а згодом забрала під церкви ісламські мечеті. Все ж архітектура тоді була дорожчою, ніж нині (та й нині недешева), тому мусульманські храми не руйнували, а перетворювали на церкви (звідси у подальшому цибулясті, як у мечетей, бані на московських церквах). Деякий час навіть, коли дві ідеології-релігії у державі не могли здолати опонента, в одній будівлі поперемінно йшли богослужби різних вір (могли стіною чи завісою розділяти храм), тому й хрест і півмісяць на храмі був одночасно. Я не помилився у статті, це не наукова розвідка, розлого не напишеш. І ви праві в уточненні, і в мене - правдивий допис. Просто ваше уточнення стосується на сотні років пізніших подій, коли Московське Государство настільки зміцніло, що пішло збирати землі "Радянського Союзу" - Золотої Орди, несучи свій тодішній "Русскій міръ" на схід, і приєднало собі згодом усі постзолотоординські ханства. :)».

08.11.2018


ЯК МОСКВА ЗАБРАЛА НАШУ ЦЕРКВУ

ЯК МОСКВА ЗАБРАЛА НАШУ ЦЕРКВУ. ХРОНОЛОГІЯ

988
Володимирове хрещення киян, згодом усього населення Руської Землі (тодішня назва держави, яка нині називається Україна)

991
Константинопільським Патріярхатом засновано Митрополію Київську і всієї Руси

1240
монголами Батия захоплено та поруйнувано Київ

1283
резиденцію Київської і всієї Руси Митрополії перенесено до Володимира під Москвою, але назву не змінено: Київська Митрополія

1302
проведено православний собор у Галичині для потреб православ’я у Галицько-Волинському Князівстві (відновлення православної церкви для тодішньої держави нинішніх українців)

1316
створено Литовський Патріярхат для потреб православних Великого Князівства Литовського (у князівстві переважало руське, тобто нині українське, населення)

1325
Митрополію Київську і всієї Руси перенесено з Володимира до Москви, але назву не змінено: Київська Митрополія

1448
Московським Государством Митрополію Київську і всієї Руси самочинно перейменовано на Патріярхат Московський і всієї Руси з одночасним самопроголошенням автокефалії

1589
Константинопільським Патріярхатом визнано автокефалію Московської церкви і затверджено назву Московський Патріярхат

1596
Берестейською Унією (Союзом) об'єднано православну церкву на українських землях тодішньої Речі Посполитої з римо-католицькою церквою - утворено Греко-Католицьку церкву (нині УГКЦ)

1620
Польсько-Литовською Унією в Речі Посполитій створено Православну єпархію (церковно-адміністративну інституцію) для потреб православного населення, тобто українців

1667
Київ та східну Україну підпорядковано Московському Государству (договір з Польщею)

1686
Московським Патріярхатом одноосібно, без погодження з Константинопільським Патріярхатом, визнано Київську єпархію, створену у 1620 році в Речі Посполитій, поза юрисдикцією - усе православне населення церковно підпорядковано Московському Патріярхатові

Так український нарід (незалежно від змін своїх імен: русини, козаки, малороси, українці) втратив власну Церкву і був церковно підпорядкований Москві.

Хронологія не претендує на цілковиту повноту, лише сотні років церковно-політичних процесів втиснено у кільканадцять рядків для загального розуміння питання.

08.11.2018