Перекласти (Translate)

09 жовтня 2017

БІРЮЧИЙ ОСТРІВ. ОЛЕНІ

БІРЮЧИЙ ОСТРІВ. ОЛЕНІ

Острів Бірючий - це частина Азово-Сиваського національного природного парку. Полювання, риболовля, розведення вогнищ, збирання трав тощо - заборонено. До речі, пересування островом машиною чи пішки здійснюється тільки з дозволу адміністрації парку та єгерів, яких по-сучасному називають інспекторами.

Тому на острові багато дикої, порівняно неляканої фауни. Оленів і косуль ми бачили з дружиною неодноразово. Найближча відстань, до якої підпускали олені - це метрів 15-20. Але то було минулого нашого відпочинку. Той раз ми їхали ґрунтівкою і зупинилися біля маленького стада з 4-5 особин. Олені нашорошили у наш бік вуха і завмерли. Так ми й дивилися одне на одного - олені на нас, а ми на них з машини - хвилин зо дві. А потім олені красиво пострибали геть.

Цього року такої близької зустрічі не мали, тільки з відстані 50 і більше метрів. Ось вони, олені. Бачите - в траві і біля скирд? Довелося збільшити світлину. Зі смартфону, як знімати, дуже дрібно все виходить. Також на землі, на прибережному піску ми часто бачили відбитки оленячих ратиць.

На світлинах:
Оленячі сліди, дикі олені й косулі. Острів Бірючий, Азовське море, Україна.
Знімкував у 20-х числах серпня 2017 року Андрій Якименко.

09 жовтня 2017 року










НА ОСТРІВ! ОЛЕНЬ ЗОЛОТИЙ

НА ОСТРІВ! ОЛЕНЬ ЗОЛОТИЙ

Їдучи на Бірючий острів, геть неможливо проминути курортне селище Кирилівку і Федотову косу. Власне, дорога йде через Кирилівку, а затим Федотовою косою на сам острів.

Так от, на повороті траси, що веде до Криму, на кирилівському повороті, ми побачили золотого оленя. На острові ми часто бачили оленів уживу. А на кирилівському повороті - олень золотий. Зрозуміло, що проминути цього оленя і не знятись біля нього ми не могли.

На світлині:
Андрій Якименко і олень золотий. 20 серпня 2017 року, Кирилівський поворот, Запорізька область, Україна.
Знімкувала Наталка Якименко.

09 жовтня 2017 року

БІРЮЧИЙ ОСТРІВ. НА ЗАХІДНОМУ ПЛЯЖІ

БІРЮЧИЙ ОСТРІВ. НА ЗАХІДНОМУ ПЛЯЖІ

Цього року вирішили на Бірючому острові відвідати його Західний пляж, як ми його назвали. Берег розташований на захід від селища і дач на острові, на південній стороні Бірючого. Після врегулювання з адміністрацією Азово-Сиваського національного природного парку всіх формальних процедур і дозволів, ми пішли від Дач на захід.

Слід сказати, що західний берег нам не дуже сподобався. Берег не такий чистий, як в інших місцях острова: викинуті морем водорості прибивають пляжну красу. Мабуть, у цій частині острова така своєрідна течія й  берегова лінія, що мертві водорості не відносить у море.

Крім того, не було відчуття відірваности від цивілізації, як в інших частинах острова. Поки ми відпочивали-засмагали, морем туди-сюди шугнуло кілька катерів. Адже від цього берега до Арабатки чи Генічеська - палицею кинути!

Ну, то таке. Все одно поплавали і позасмагали.

На світлинах:
Андрій Якименко з дружиною Наталкою Якименко 25 серпня 2017 року на Західному пляжі острова Бірючий, Азовське море, Україна.

09 жовтня 2017 року