Перекласти (Translate)

10 вересня 2019

ДЕНЬ ҐУҐЛА

ДЕНЬ ҐУҐЛА

10 вересня щороку в усьому світі відзначається як День Пошуку. Іще є назва - День Ґуґла.

10 вересня 1998 року Ларрі Пейдж і Сергій Брін (США) зустрілися з одним із засновників "Sun Microsystems" Енді Бехтольшаймом, який виписав їм чек на 100 000 доларів на ім'я тоді ще не існуючої компанії "Google Inc". Тепер цей день відзначається як День Пошуку (День Ґуґла).

Пейдж і Брін мали намір назвати свою майбутню компанію ім'ям "Ґуґо́л" (англійською "Googol").

Ґуґо́л є найбільшим на сьогодні числом Всесвіту. Це число, десятковий запис якого містить одиницю та сто нулів:

10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000.

Термін запропонував дев'ятирічний небіж американського математика Едварда Каснера.

Ще школярем (до 10 класу, тобто до 1982 року) я прочитав про це число ґуґо́л у науково-популярній фізико-математичній книзі. Я був надзвичайно вражений як величиною  ґуґо́ла, яку, цю велич, просто неможливо уявити, так і поясненням у книжці цього числа.

Як писав автор книжки, наш Всесвіт є безмежним і безкінечним, та кінцевим за кількістю матерії (гм, це як християнська Трійця: Триєдиний-Бог-Єдиний: Бог-Отець, Бог-Син, Бог-ДухСвятий... Один-єдиний одночасно у трьох іпостасях!... Мізки висушиш від такого розуміння...).

Але автор пояснив таким чином. Так, Всесвіт є безмежним, але ж він народився у результаті Великого вибуху. Була безкінечно мала, аж до нуля, єдина точка стисненої матерії. Нині науковці навіть якось вираховують масу Всесвіту, коли він був нулем... Ця точка вибухнула, народився світ. Матерія (протони-електрони усілякі тощо) почала розширюватися в простір. Простір - безкінечний, а матерія кінцева. І матерія досі розширюється-летить у безкінечний простір навсібіч. Отож, той безкінечний простір, який заповнила, і досі продовжує заповнювати у безкінечність матерія, і є нинішнім Всесвітом.

Отже, можемо порахувати масу Всесвіту у безкінечнім просторі! Також можемо порахувати кількість елементарних частинок Всесвіту (усю суму найменших частинок матерії - суму всіх електронів, протонів, бозонів, фотонів і так далі, з яких складаються зірки-планети, океани і моря, риби, люди і тварини, дерева, вітер і рослини...).

Так от, маса всього Всесвіту (у кілограмах) не перевищує ґуґо́ла кілограмів! Хочете порахувати в грамах? В грамах маса Всесвіту - теж менша, ніж ґуґо́л! І в міліграмах теж, і в інших одиницях маси - теж! Нагадую: ґуґо́л - це десять у сотому ступені, одиниця й 100 нулів. І якщо просумувати усю кількість елементарних частинок Всесвіту, то теж ця цифра буде менша за ґуґол!

Іще деяке уявлення про те, наскільки великим є ґуґо́л, також можна отримати, згадавши, що кількість електронів (найменша частинка молекули) у Всесвіті, що нами спостерігається, не перевищує, згідно з деякими теоріями, 10 у ступені 87, тобто одиницю і 87 нулів. Ну, менше ж, ніж ґуґо́л!

А тепер просумуйте кількість зір у небі, всіх планет, галактик тощо. Всі вони складаються з елементарних частинок. Тобто, сума зір, планет, галактик тощо Всесвіту, теж буде меншою, ніж ґуґо́л (ну, якщо сума всіх елементарних частинок цих об'єктів менша за ґуґо́л, то й сума більших об'єктів, звісно, менша)!!

Таким чином, що́б ви не придумали, що́б ви не важили, що́б не рахували, що́б не сумували з матеріяльного світу, все це навіть разом ніколи не перевищує ґуґо́ла - числа, що на папері виглядає як одиниця й сто нулів!

Навіть якщо ці 20 мільярдів років, що існує Всесвіт, перевести в секунди, то це число тривалости життя Божого світу, є меншим за ґуґо́л. Навіть якщо порахувати нинішню протяжність Всесвіту (швидкість розширення 300 тисяч кілометрів на секунду, тобто швидкість світла, і це розширення триває 20 мільярдів років, порахуйте скільки це секунд, переведіть розмір Всесвіту у кілометри, навіть в міліметри), то протяжність Всесвіту буде менша, ніж ґуґо́л!

Зверну увагу, мова йде про матеріяльний, справжній світ. Придумати в казках і фантастичних творах можна й більшу цифру, ніж ґуґо́л! Але ж то справді буде казково-фантазійна думка, не реальність.

Тобто, ґуґо́л є найбільшою величиною, цифрою, числом Усесвіту. "Немає більше, ніж ґуґо́л числа!" (©Андрій Якименко, 2019). Гм, це мені спало як перегук з ісламським віровченням: "Немає бога, крім Аллага!" (©).

Так от, Пейдж і Брін вирішили свою фірму наректи "Ґуґо́л" ("Googol"). Але їхній меценат і благодійник Бехтольшайм... помилився в чеку, написавши: Даю сто тисяч на Google (Ґуґл)!

Як юрист, я думаю, що Пейдж і Брін зрозуміли, що у банку їм на Ґуґо́л (Googol) сто тисяч не дадуть, тому вони зареєструвалися компанією "Ґуґл" ("Google")!

Отак неграмотність щедрої людини дала назву фірмі й Пошуку відомого всім Ґуґла (Google)!

З Днем Ґуґла-Пошуку вітаю всіх вас, друзі!

:)

10.09.2019
©Андрій Якименко