Перекласти (Translate)

24 січня 2020

СТРАШНИЙ ГЕРБ

СТРАШНИЙ ГЕРБ

А мені сподобалася історія про "терористичний тризуб"!

Британська поліція у січні 2020 року випустила службовий поліційний посібник екстремістських та терористичних знаків і символів, куди з понад десятки-сотні усіляких свастик і хрестів занесла і зображення українського Малого герба як символ тероризму.

Звісно, коли наші взнали, то здійняли лемент, що, мовляв, не може герб країни бути в цьому посібнику як екстремістський знак. Наші дипломати разом із британськими колегами відвідали головну поліцію Британії. Порозумілися. І тризуб-герб було прибрано з посібника.

Поліцейські вибачилися і виправдались тим, що Тризуб часто-густо використовують екстремістські групи в Україні. Ну, крім державних органів, у нас, правда, націоналістичні організації (УНА-УНСО, Правий Сектор, ОУН, КУН і так далі) вживають український Тризуб-герб на прапорах і партійних бланках.

До речі, історично перші тризуб почали вживати саме ми - патріотичні організації. У 1990-2000 роках я був у керівництві Кам'янської УРП (Української Республіканської Партії) та потім очолював у Дніпропетровській області обласну ДСУ (партія Державна Самостійність України). І ми навіть на печатках УРП і на бланках ДСУ вживали тризуб - стилізований, а також схожий на нинішній державний. А Держава тільки згодом взяла Тризуб як свій Герб (постанова Верховної Ради України 19.02.1992 про прийняття Тризуба державним Гербом України).

Тому шкандаль із Тризубом нам неприємний. Ще б пак, прирівняти Україну до ІДІЛ чи Талібану! Але цікавий. Адже і Тризуб, і Україну знову згадано у світі! Хоч так ми перебили повний провал Зеленопрезидента Шмарклі в Ізраїлі й швейцарському Давосі!

24.01.2020
©Андрій Якименко