Перекласти (Translate)

26 лютого 2020

НАШ УЛЮБЛЕНИЙ ОСТРІВ САМОТИ

НАШ УЛЮБЛЕНИЙ ОСТРІВ САМОТИ

Після того як паскудні москалі забрали тимчасово (тимчасово!) у нас Крим, ми з дружиною шукали і знайшли Кримові заміну - українські Мальдиви, як ми називаємо Бірючий острів.

Бірючий острів - острів самоти. Хто не полюбляє натовпу і музичної попси́ з шаурмою та перепеченими шашликами, тому самотність на Бірючому припаде до смаку.

Кілометри диких азовських пляжів... Роздягся - і усі куточки і шматочки твого тіла за кілька днів покриє приємна шоколадна засмага. Тільки стеж за тим, щоб не згоріти! Одразу за широким пляжем - широкий степ. Повітря на острові - змішане, степово-морське.

Рибалити чи полювати на острові не можна. На острові живуть дикими табунами кулани (середньоазійські віслюки), олені й косулі, дикі коні, кабани, шакали, лисиці та зайці, куріпки, інша фауна і степова флора. Відвідування острова - за спеціяльним дозволом. Відпочивати дозволяється у відведених місцях. Тому, що Острів є частиною Національного природного парку.

Кордон Перебійня, крім інших місць у Нацпарку, теж є нашим улюбленим місцем щорічного відпочинку. Двоповерхову будівлю кордону Перебійня з огородженою від дикого звіра садибою та небагатьма господарськими сараями, розташовано у степу у метрів 800 від моря, що надає своєрідного відчуття забутого богом і людьми острова в океані, коли щоранку йдеш на пляж.

Бірючий острів входить до утвореного 27 років тому Азово-Сиваського національного парку.

25 лютого 1993 р. президент України Леонід Кравчук видав указ "Про створення Азово-Сиваського національного природного парку". Новий заповідник було зорганізовано у межах територій Азово-Сиваського державного заповідно-мисливського господарства, до якого входили південні території Херсонської области, північ Криму та західна акваторія Азовського моря з Бірючим островом.

Вікіпедія зазначає:
Загальна площа парку складає трохи більше 52 тис. га. [тепер менше, бо кримську частину Парку окупували москалі у 2014 році - Андрій Якименко]. Особливу цінність становлять унікальні природні комплекси у Північному Приазов’ї та Бірючий острів. Саме Бірючий острів славиться надзвичайно багатим тваринним світом: там можна зустріти і дикого кабана, і кулана, і благородного оленя, і лань, і навіть муфлона. Загалом у парку живе більше 5 тис. видів тварин, а 49 з них занесено до Червоної книги України. До складу парку входить також відоме "Гниле море" - затока Сиваш. Вода у затоці солоніша за морську приблизно у 16 разів. Ще у 1976 р. береги Присивашшя набули статусу об’єкта Міжнародної конвенції про водно-болотні угіддя і відтоді охороняються міжнародним законодавством. Азово-Сиваський природний парк також славиться і неповторністю своєї флори. На Бірючому острові розкинулися справжні південні степи, а райони Присивашшя є єдиним місцем в Україні, де зростають офайстрон однотичинковий та тетрадикліс ніжний. 12 з 308 поширених у парку видів рослин занесено до Червоної книги України.
(©Вікіпедія)

Вітаю тебе з черговою річницею, Національний парку з островом Бірючим, нашим з дружиною улюбленим Островом самоти!

На світлинах (36 шт.):
Подружжя Якименкíв - Андрій і Наталка - разом з котиком на ім'я Кузя (порода - британська довгошерста блакитна) і рибкою, яку звуть Рибка, на Бірючому острові у серпні 2019 року.
Що на світлинах?
Андрій (54 роки) і Наталка (42 роки) на пляжах Острова; у степу; Андрій на спостережній, заввишки з 3 поверхи, вежі (з якої єгері-інспектори видивляються в біноклі як живе острівний тваринний світ); веранда нашого номера на 2-му поверсі; цікавий котик Кузя на підвіконні номера та з Рибкою на пляжі; ми завжди встановлювали український прапор; папуаська альтанка (ми так цю альтанку й називали, ги); тільки парасоля рятує від пекучого сонця; вечір і захід сонця; таблички у степу; корову з телям на Перебійні ми годували кавунячими шкуринками; у степу та з машини ген-ген удалині видно дикі табуни оленів та куланів; пляжі, хвилі, море, хмари, небо, сонячний день.

Ми любимо тебе, Бірючий острів - Острів самоти!

25.02.2020
©Андрій Якименко