Перекласти (Translate)

09 вересня 2018

ЦЕРКОВНА ЮРИСПРУДЕНЦІЯ

ЦЕРКОВНА ЮРИСПРУДЕНЦІЯ

Знаєте, з оцим Томосом, що його закрутив президент Порошенко, в мене виник страшенний інтерес до церковного права! Професійна, так би мовити, цікавість.

Церковне право - то окремий шар недержавної юриспруденції. От, нещодавно я взнав (і допис написав), що гетьман Іван Мазепа вже у 1917 році "амністований" Московським патріярхатом, анатему, накладену на нього у 1709 році після програшу української справи під Полтавою, скасовано. І зняття цього прокляття - анатеми - здійснено за постановою Собору Московської церкви, ну ніби постановою церковної "Верховної Ради".

Так от, іще я взнаЮ, що додатковим аргументом Вселенського Константинопільського патріярха Варфоломія надати Томос Українській православній церкві було те, що й донині Московський патріярхат не називає Варфоломія і всіх до нього Вселенських патріярхів Вселенськими патріярхами!

За церковним правом це нечуване зухвальство! У 988 році Земля руська, так тоді називалася Україна, була приєднана до ідеології християнства, тобто хрестили давніх українців, державну політику хрещення здійснив київський столичний князь Володимир, названий згодом Великим. Якщо порівняти ті події 10-го століття з нинішніми, то уявіть, що князь Володимир ("президент Порошенко") повів тодішню українську державу Русь до "Європейського Союзу" - християнської сім'ї народів.

Так от, Вселенська Константинопільська церква, "перша серед рівних" (©), заявила нещодавно, що Україна є його, Константинополя, дочкою (у релігійному сенсі), територія України, тобто давньої Руси, є канонічною територією Вселенського патріярхату, а не Московської церкви. А от саме Московська церква є дочкою Київської церкви-матері.

Тут цікаво, що юрист побачить територіяльне розмежування й поширення церковного права. Ну, от Верховна Рада приймає закони. Ці закони не діють по всій Землі, а лише в межах України. А от європейське право нині поступово територіяльно розширюється за рахунок України, бо ми вже перебираємо єропейські норми законодавства, визнаємо й виконуємо рішення Євросуду тощо.

Так от, щодо титулу Вселенського патріярха. Вселенський Константинопільський патріярх Варфоломій, "перший серед рівних" (©), нещодавно, відповідаючи на закиди Московського попа Ґундяєва-Кіріла, зауважив, що Московська церква від початку несанкціонованого самобрунькування від Київської церкви у 15-му столітті століттями принижувала Вселенську Константинопільську православну церкву і Вселенських Константинопільських патріярхів, не дотримувалася церковного права, бо у проповідях, богослуженнях ніколи не називала Вселенського патріярха Вселенським, а тільки Константинопільським, що є порушенням постанов (церковних законів) багатьох Соборів ("Верховних Рад") Православної Церкви.

Ну, це як би хтось нинішнього російського президента на Кісільов-ТБ назвав би губернатором Росії. Щоб тоді було з тим сміливцем у Росії? Отож, москалі, нарешті, через століття зазнали кари за своє москальське хамство і злісне зухвальство.

Звісно, навмисна незгадка у церквах Московського патріярхату правильного, повного титулу Вселенського Константинопільського патріярха не є єдиною причиною надання українській церкві Томосу (церковного указу) про автокефалію (автономію). Але на закиди московского попа Кіріла про "втручання" Вселенського Константинопільського патріярха Варфоломія не у свої справи й територію, Варфоломій сказав у відповідь (не цитата, але суть передаю): "А чом, Ґундяй, ти у моєму титулі пропускаєш назву Вселенський, називаючи тільки Константинопільським, га?! Хочеш обмежити територію моєї церковної влади? Нічого в тебе не вийде з цього, самопроголошений попе самопроголошеної неканонічної церкви!".

09.09.2018