Перекласти (Translate)

18 листопада 2023

ЗА ВІЙСЬКОВІ СУДИ!

ЗА ВІЙСЬКОВІ СУДИ!

Вже, либонь, кілька десятиліть як ми не маємо військових судів в Україні, усі справи, де фігурують військовики, розглядають звичайні цивільні суди і судді.

Сьогодні син Богдан (29 років) надіслав мені (58 років) на telegram інтерв'ю адвоката Сергія Лисенка, що опубліковано 18.11.2023 на Цензор.нет.

Адвокат Лисенко захищає зараз колишнього контррозвідника, розвідника ССО (сил спеціяльних операцій) полковника СБУ Романа Червінського, який проходить як підозрюваний у справі про удар Росії по аеродрому Канатове, що біля Кропивницького, коли там від ракетного удару загинула людина.

Нібито Червінський невдало вербував російського пілота, щоб той перегнав нам воєнний літак із Росії (ну, як нещодавно російський пілот, офіцер-перекинчик перегнав нам гелікоптера, за що отримав 500 тисяч доларів преміяльних), але таємну операцію Червінського було зірвано, тому аеродром, нібито, розкрито і по ньому москалі вдарили ракетою.

Крім того, з'явилися публікації в західній пресі про нібито причетність Червінського до підводного вибуху й знищення труби російського Північного потоку-2 на Балтійському морі (добра ж справа!).

Я відповів синові на це інтерв'ю.

Андрій Якименко, telegram-чат, 18.11.2023:
«Прочитав повністю інтерв'ю, сподобалося, дякую.
Мені цікаво було читати як адвокатові, бо там адвокат відповідає, багато правових моментів, цікавих і мені зрозумілих.
Крім того, дуже влучно показано стан нашого правосуддя. Судді - люди цивільні, майже ніхто з них навіть за призовом у мирний час до війни не служив (денних студентів не призивали), тому вони просто таки тупо не розуміються на військових і воєнних темах, що так влучно розкрив і підкреслив адвокат Червінського. Військове та воєнне судочинство - дуже специфічна галузь, тут крім юристом треба бути й офіцером, а під час війни ще й бойовим офіцером! Бо цивільна особа, хоч і суддя, не втямить військових тем, цілком прозорих для військовиків. Тому я згоден з експертом Світаном: військових мають судити військові і мають бути військові суди. Це було за Совка і перші роки Незалежности, але потім наприкінці 1990-х прийнято новий Кримінальний та Процесуальний кодекси, військових судів уже там не було, всі справи віддано на поталу цивільним дебілам...
Ще пам'ятаю резонанс справи 2014 року, вже почалася агресія Росії, на українській стороні близько кордону на Азовському морі, на березі-пляжі, зупинився жигуль і почав азбукою морзе щось фарами світити-передавати углиб моря. А тоді ми чекали десантування москалів. Отож, наш хлопець-прикордонник побачив, підходить припинити, жигуль тікати, прикордонник стріляє по ньому, вбиває водія-шпигуна. То тоді хлопця тягали!! Убив, мовляв, цивільного, ага. До речі, це було східніше Маріуполя, тоді ж у 2014-му той клапоть перед Маріуполем москалі захопили...
Коротше, я переконався, що коли ти не суддя, що колись служив, то тільки українське ідеологічне мислення у водії побачить шпигуна-навідника, але суддя-ідіот тоді прикордонника заарештував, що далі було не стежив, війна-2014 почалася, напруга в повідомленнях, швидка зміна подій і так далі... Зараз, до речі, таких "підморгувачів" та інших навідників СБУ хапає пачками і суди ув'язнюють їх, навіть і на довічне.
Тому щодо Червінського я дуже злий на суддю та Зеленського, що таке допускає. Генерала Марченка (Миколаїв захистив) теж у тюрмі тримали, падлюки, тільки 19 млн. грн. застави від Порошенка його врятували, тепер воює генералом - оборона Миколаєва. Але ж, гниди, кримінальну справу не закрито!! Після війни продовжать?! Гади...».

Отже, як і тоді, чверть століття тому, коли ліквідовували військові суди, розумні люди, як пророки, волали в рила депутатів, що таке не слід робити, що це скидається навіть на диверсію, так і тепер не знято з черги денної кончої потреби мати військові суди!

Військовика має судити військовик! Тому слід повернути в судочинство військові суди!!

За військові суди!

18.11.2023
©Андрій Якименко