Перекласти (Translate)

23 лютого 2024

НА ФРОНТ - ЗА ХАБАР

НА ФРОНТ - ЗА ХАБАР

Мобілізацію за законом уже давно доповнено рекрутингом до ЗСУ і Тероборони. Постійно стрічаю оголошення в соцмережах та інтернеті про набір на різні військові професії до бригад і військових частин. Я навіть на повідомлення від Lobbyx.army підписаний, шукаю собі застосування в цій війні.

Днями побачив набір до 46-ї окремої аеромобільної бригади Десантно-штурмових військ. Потребують юриста. Зателефонував. Мовляв, маю понад 33 роки юридичного стажу, адвокатське свідоцтво, хочу бути воєнюристом у бригаді.

"Нам це потрібно!" - каже офіцерка в слухавку - "Вам скільки років?"
"59", - кажу.
"Ні, нам треба не більше 50. Чи маєте офіцерське звання?"
"Ні, не маю...".
"Ну, тоді ви нам не підходите!".
"Чому?!", - я в розпачі.
"Такі вимоги законодавства", - була відповідь.

Я одразу написав сім'ї: мабуть, на фронт і війну нині потрапиш тільки за хабар!

Андрій Якименко, telegram-чат із сином Богданом, 22.02.2024:
"Учора телефонував до цієї бригади десантно-штурмових військ, хотів служити воєнюристом. Відмовили. Їм з офіцерським званням треба, а я не служив і звання рядовий (зараз це солдат).
Отже, на фронт мені тільки за хабар іти...".

Президент Зеленський нещодавно позвільняв цілу купу досвідчених генералів і Залужного, головнокомандувача. Всі вони мали бойовий досвід, якого навіть генерали США і НАТО у війні проти Росії не мають. Нещодавно читаю: їм роботи, служби і посади нема. В запасі. Читай: безробітні.

Це ж генерали! То що казати про солдата за званням Якименка?!.

Коротше, у державі щодо набору фахівців до ЗСУ треба змінити кадрову політику! А то із сумом, злістю я читаю у Бутусова, як талановитий програміст, що розробив якусь програму дронів, був післаний дурним командиром як піхотинець у бій. І загинув... І в роті чи полку уже нема нікого з тямою у дронах...

Кадрова політика на всіх владних і військових щаблях - давно пішла до дідька! Нема 30 років ні обліку, ні контролю, ні навчання... Нема 30 років підготовки офіцерів серед студентів вишів...

Фахівців, котрі найбільше користі принесуть своєю головою та знаннями, досі совкові командири не тямлять як застосувати. І застосовують, як за Совка. За принципом: "Забити цвяха мікроскопом" (©Ігор Лапін).

Сподіваюся, владні мужі вже усвідомили (після відступів на фронті) цю проблему.

Хочу сподіватися, що це питання вирішать та внесуть зміни до законодавства про армію й війну.

©Андрій Якименко
23.02.2024