Перекласти (Translate)

11 червня 2018

ПОЛІТИЧНЕ МОВОЗНАВСТВО

ПОЛІТИЧНЕ МОВОЗНАВСТВО

Ну, от, побачив я, що у місті Кам'янському Дніпропетровської области (колишнє місто Дніпродзержинськ) досі є вулиця Москворецька.

Мені давно відомо, що русскій языкъ (московская речь) поширювався поступово від Москви до "самих до окраїн" кілька століть, з 13 століття аж по нині. Ще Владімір Даль, той, що "Толковий словарь", писав у 19 столітті, що за 100 верст від Москви московську мову не розуміє дєрєвєнскій народ, бо розмовляє фінно-угорськими говірками. Отож, нинішній русскій языкъ народився у Москві і саме у Москві завжди було "москворєчьє" - від слова Москва і слова речь (мова, якщо по-нашому). А далі, за Москвою (за територією Москви-міста, тобто за територією московской рєчі), було Замоскворєчьє! Це ж елементарно, Ватсоне!

Щоправда, москальська Вікіпедія та москвонауковці стверджують, що "замоскворечье" походить від слів "за Москва-рікою". Селилися, мовляв, за Москва-рікою і тому назвали Замоскворєчьє місцевість і навіть нинішній адміністративний район Москви (гм, місцевість заМоскворєчьє, а адмінрайон чомусь Москворєцкій...). Щоправда, річка одна там, у районі Москви-міста, то навіщо так називати складно, Замоскворєчьє? Можна ж було і простіше - Зарєчьє... Тобто, виходить, що москальська версія занадто вже притягнута за вуха!

Так от, у Кам'янському досі є вулиця Москворецька. Мені нині 53 роки, у рідному Кам'янському я жив до 29-річного свого віку і завжди знав цю вулицю Москворецьку, бо вона близько до центру міста знаходиться. Отже, мені вже 53 роки відомо про цю вулицю.

Ну, я й написав до українського Уряду, що Кам'янська міська рада досі не змінила назву вулиці, яка (ця назва) отримана нами від ворога - від москалів. Мовляв, - писав я, - що на вулиці селили москалів (росіян) і на вулиці чулася москво-рєчь, тому названо вулицю Москворєцкой. Звертаю увагу, що саме місто чи ріку Москву я не тулив до своєї скарги.

Уряд надіслав проблему до Кам'янського. І бовдури, я б сказав - сепаратисти! - міської влади відмовилися перейменувати вулицю, бо її названо на честь... Москви-ріки! Ну, ви колись стрічали таких бевзнів?!

Коротше, цей мій допис можна й спростувати за філологічною наукою, нехай! "Москворєцкая вулиця" - чи від ріки, чи від московской рєчі - неважливо!

Тут головне, що кам'янські придурки, бевзні, бовдури, сепаратисти, падли і тварюки досі мають назву вулиці, як вони самі пояснюють, від Москви-ріки - ворожої ріки ворожої держави!..

На світлинах:
Моя переписка щодо Москворецької вулиці міста Кам'янського Дніпропетровської области.

11 червня 2018 року

ЗРОБИ ЦЕ!

ЗРОБИ ЦЕ!

Я НА ФЕЙСБУЦІ

Я НА ФЕЙСБУЦІ

НА ТЕМУ ОГОЛОШЕННЯ ВІЙНИ РОСІЇ

НА ТЕМУ ОГОЛОШЕННЯ ВІЙНИ РОСІЇ

ІЩЕ РАЗ ПРО СІЧЕСЛАВ І ДНЄПР

ІЩЕ РАЗ ПРО СІЧЕСЛАВ І ДНЄПР

БУРЯ НА ДНІПРІ!

БУРЯ НА ДНІПРІ!

У суботу 9 червня пішли з дружиною Наталкою на пляж у Кам'янському, Дніпропетровська область.

На пляж іти міським мостом, що з'єднує правий і лівий берег Кам'янського через ріку Дніпро. Міст будувався у середині 1990-х років за активної участи тодішнього представника президента у Дніпропетровській області Павла Лазаренка. Коли хто пам'ятає, був жорсткий спад економіки у той час. Але на моїй пам'яті - як Лазаренко зорганізовував підприємства й міністерства, щоб побудувати дуже потрібний Україні міст! Річ у тім, що тоді єдиний шлях дістатися з лівого на правий берег Дніпра для транспорту як міського, так і міжнародних шляхів, пролягав дорогою по греблі зі шлюзом, що перекрила (гребля) Дніпро та утворила Кам'янське (тоді, ще Дніпродзержинське) водосховище. Але за десятки років гребля через великий автівковий потік стала "слабшати" (як нефахівець у цій галузі, не знаю як сказати технічною мовою), дорога через греблю вузька, коротше, вже дуже-давно, ще як я був школярем (а нині мені 53 роки, під час будівництва мосту я мав 30 років), гостро постало питання збудувати окремий автівковий міст через Дніпро у Дніпродзержинську (тепер місто Кам'янське). От Лазаренко цей міст і збудував! Тому у ролику я називаю його міст Лазаренка (Лазаренків міст).

З мосту є з'їзд на поки що безіменний острів з чагарниками, хащами, гаями та чудовими піщаними пляжами. Найбільший пляж містяни називають Зеленим. Отак і є: острів на Дніпрі безіменний, а пляж Зелений. Так от, поплававши-позасмагавши на Зеленому пляжі півдня, нас раптово заскочила буря! Ну, буря-не-буря, але сильний дощ, дужий вітер, грім та блискавки! Зігнав, коротше, буревій нас з пляжу. Отож, утікали ми додому через міст. І на мосту я зфільмував цей ролик.

Я полюбляю бурю і Дніпро! А ще більше, коли буря на Дніпрі! І вперше я пізнав, що "рідкісний птах долетить до середини Дніпра" (©Гоголь), а особливо під час бурі, з віршів безсмертного Шевченка!

«Реве да стогне Днiпр широкий,
Сердитий вiтер завива,
Додолу верби гне високi,
Горами хвилю пiдiйма.»
(©Тарас Шевченко).

Я заспівав Шевченка, фільмуючи бурю на Дніпрі. МузИки скажуть чи по нотах, чи добрий я співак, чи маю голос... Головне, що роликом і цим аматорським співом я висловив свій стан буремної душі під час бурі на широкому Дніпрі!

На ролику:
Буря на Дніпрі! Фільмував і співав 09.06.2018 Андрій Якименко. Місто Кам'янське, Дніпропетровська область. Лазаренків міст через Дніпро.

Ролик:
Вага: 137 МБ
Тривалість: 54 с.

10 червня 2018 року