Перекласти (Translate)

29 серпня 2018

ІЛОВАЙСЬК. АНТИКОРБАНСЬКЕ

ІЛОВАЙСЬК. АНТИКОРБАНСЬКЕ

ІДЕОЛОГ НАЦІОНАЛІЗМУ

ІДЕОЛОГ НАЦІОНАЛІЗМУ

«Націоналізм - це бунт проти особистого й гуртового егоїзмів. Бунт проти ідеології, яка ставить інтереси кляси над нацією, національної меншости країни над автохтонами»
(©Дмитро Донцов).

Нині виповнюється 135 років від дня народження Дмитра Донцова  - Ідеолога і теоретика українського Націоналізму (29.08.1883, Мелітопіль, Російська імперія - 30.03.1973, Канада).

Уперше про Донцова я почув, прочитав у творах... Леніна, ще у старших класах середньої школи. Це були 1980-1982 роки, я мав 15-17 років. Наша класна керівниця, прізвище Ягофарова, викладала історію у школі і була шкільним парторгом, керівником комуністів-учителів у школі. Вона примушувала, чи то згідно зі шкільною програмою, чи з власної комуністичної парторгівської ініціятиви, конспектувати вождя світового пролетаріяту Леніна. За це вона ставила добрі оцінки. А історію вона викладала ніяк, простіше сказати, що не викладала майже зовсім. Законспектуй вождя і покажи конспект - отримаєш оцінку. Отака була історія у школі...

І ми конспектували. Я, на відміну від однокласників, іще й читав конспектоване. Однокласники, як я нині розумію, просто переписували Ленінови статті бездумно, механічно, я ж намагався своїм підлітково-школярським розумом іще щось зрозуміти в тій комуністичній ідеології. Отож, конспектував сумлінно, визнаю, але не каюся: така була епоха! Так от, від Леніна я почув, що Донцов, Гучков, Керенський і K° (і компанія) - то буржуазні діячі та й взагалі, гади і наволоч. Ну, гади-наволоч, нехай, - подумав я, - якщо Ленін так сказав, то, значить, гади!

Згодом удруге я почув про Донцова від своїх партійців УГС-УРП (Українська Гельсинська Спілка, яка у 1990 році перетворилася на з'їзді в Києві на Українську Республіканську Партію) і прочитав у періодичній пресі, коли з'явилися окремі його публіцистичні дописи й статті. Інтернету тоді, звісно, у Союзі не було,  усе на папері, у газетах і книжках.

У листопаді 1989 (12.11.1989) року я вступив до УГС (тоді мені було вже 24 роки), став активно цікавитися національним відродженням українців, тобто політикою, став багато читати націоналістичної літератури, що тоді масово з'явилася була в Україні. І в розмовах з партійцями, в основному з Владиславом Вейссенбергом, моїм другом, учителем історії, що був на років 25 за мене старший, я часто чув посилання на Донцова або афоризми і цитати з його творів. Я став купувати й поглинати ці брошурки ("Україна чи Европа", "Підстави нашої політики", "За який провід", "Дух нашої давнини", "Націоналізм" тощо). Донцовський "Націоналізм" я взагалі вважаю програмовим твором.

На сьогодні, на жаль, не видано повної збірки творів Дмитра Донцова, включно з усіма його брошурами, книжками, статтями, листами тощо, ну, як за Союзу видавалися масовими сотнімільйонними накладами ПЗТ (повні зібрання творів) Леніна. Вважаю, що Українська держава мусить видати як паперові, так і інтернетні ПЗТ Донцова, Шевченка, Франка, Бандери, Шухевича, десятків інших національних діячів, життя яких є взірцем боротьби за Україну.

Цілковито переконаний, що в майбутній Україні ідеологію Донцова вивчатимуть і конспектуватимуть у школах-вишах, але не так бездумно, як твори Леніна в Союзі, а з національним розумінням, вірою й натхненням, як читав Дмитра Донцова я!

На світлині:
Дмитро Донцов - Ідеолог українського Націоналізму.

29.08.2018