Перекласти (Translate)

08 листопада 2018

ДНР ЗОЛОТОЇ ОРДИ

ДНР ЗОЛОТОЇ ОРДИ
(ідеологічне пояснення історичних подій)

Той випадок, коли обговорення допису в коментарях надає ідею для окремого допису.

Віктор Сирота почав був обговорювати мою статтю "Геть московські хрести!" (Фейсбук, 07.11.2018): https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2323510407677172&id=100000547050920.

І я побачив, що потрібно українцям роз'яснити "откудова єсть пошла Рассєя" методом ідеологічного аналізу історичних подій.

Ось мій коментар-відповідь Вікторові Сироті (коментар перероблено й доповнено для мети цього допису):

«Так, було таке (що православний хрест вивищувався над ісламським півмісяцем на перероблених під москво-церкви мусульманських мечетях завойованого Казанського ханства задля демонстрації вищости москво-православ'я над ісламом), але: у всьому МосквоГосударстві (коли чингізханівська Золота Орда  розпалася) сотнями років (~200) точилася боротьба двох ідеологій - ісламу та москвохристиянства (сучасна українська аналогія: українство вивищується, стає державною ідеологієї, ще не закріпленою у Конституції, але фактично провадженою у політиці вищим державним керівництвом, і поступово душить російство-московитство). Взагалі, Москва-держава постала як "ДНР" Золотої Орди, сепаратисти, одним словом. На противагу ісламу в Орді Москві потрібна була інша, "сепаратистська" ідеологія. Держвлада улусу Джучі ("губернія"-улус Джучі - це "Донбас" держави Золота Орда; коли у 14 столітті Орда стала слабшати, почалися відцентрові події у державі, на уламках Золотої Орди утворилися згодом держави: Московське Государство, Кримське Ханство, Казанське Ханство, Астраханське Ханство, Сибірське Ханство; в усіх уламках іслам зберігся як державна релігія, крім Москви, яка ще тоді пішла іншим шляхом і ортодоксальне Константинопільське християнство зредагувала у Московське православ'я), так от, держвлада улусу Джучі придумала право-славних на противагу ісламським право-вірним, а згодом забрала під церкви ісламські мечеті. Все ж архітектура тоді була дорожчою, ніж нині (та й нині недешева), тому мусульманські храми не руйнували, а перетворювали на церкви (звідси у подальшому цибулясті, як у мечетей, бані на московських церквах). Деякий час навіть, коли дві ідеології-релігії у державі не могли здолати опонента, в одній будівлі поперемінно йшли богослужби різних вір (могли стіною чи завісою розділяти храм), тому й хрест і півмісяць на храмі був одночасно. Я не помилився у статті, це не наукова розвідка, розлого не напишеш. І ви праві в уточненні, і в мене - правдивий допис. Просто ваше уточнення стосується на сотні років пізніших подій, коли Московське Государство настільки зміцніло, що пішло збирати землі "Радянського Союзу" - Золотої Орди, несучи свій тодішній "Русскій міръ" на схід, і приєднало собі згодом усі постзолотоординські ханства. :)».

08.11.2018


Немає коментарів:

Дописати коментар

Прокоментувати допис: