Перекласти (Translate)

30 квітня 2017

ГРИБНИЙ СУП

ГРИБНИЙ СУП

Ви коли-небудь їли грибний суп? Ні, запевняю вас, ви ніколи не їли грибного супу! Бо такого грибного супу, як варить моя дружина Наталка, ви ніколи не їли!

Ви вважаєте, що варто піти до АТБ, Варуму чи Сільпа і купити печериць на супчик? Еге ж, якби-то так! Справжній грибний суп вариться з грибів! Запам'ятайте це! Тому, що це перша умова! А з чого зроблено гриби у наших крамарнях - чи то з хмизу, чи то з тирси - один Аллаг відає...

Справжній грибний суп вариться, повторюю, з грибів. Справжніх грибів. Не з крамарні. Справжні гриби - запам'ятайте це! - ніколи не купуються у крамарнях і ніколи не ростуть на землі. Ні, білий гриб, лисички там, інше, дійсно, ростуть на землі. До речі, і мухомори ростуть на землі. І мухомори, до речі, якщо правильно їх готувати, ніби як смертельно отруйну рибу фугу, то й мухомори можна їсти! Не знали цього? Тепер знаєте!

Але, щоб ненароком не отруїтися, слід шукати гриби не на землі. А на дереві. Це - гриб-трутовик*. Після дощів на хворих або трохи живих деревах чи пнях виростають трутовики. У наших широтах їх - повно-повнісінько! Вони харчуються деревиною. Здорове дерево трутовиків не приймає, воно сильніше за трутовика. А хворе, не у людському, а в деревному розумінні, дерево трутовика не може здолати. Отож, гриб-трутовик, паразит такий-сякий, живиться деревом, його деревними соками.

Отож, якщо гриб узято з дерева (тільки не мертвого дерева), той гриб можна їсти. Це я взнав давно, ще коли одружився з Наталкою, моєю дружиною. Вона розуміється на цих питаннях. Вона - дегустаторка. Родинна, не офіційна дегустаторка, ги. Могла би працювати шеф-кухарем, натомість життя її закинуло в економіку...

Отож, усе це знаючи, щороку, як упадуть весняні дощі, ми рушаємо до лісу. Щоб недалечко їздити, то йдемо до гаю у Самишиній балці у місті Кам'янському Дніпропетровської области. У Кам'янському мешкають наші батьки. Тому по дорозі до батьків ми шукаємо "суповий грибний набір природи", як ми кажемо, тобто - гриби-трутовики, свіжі, молоді, що пахнуть вологою і весною!

Зрізаємо їх акуратно, щоб не зашкодити грибниці. Бо наступної весни після дощів ми знову прийдемо сюди по "суповий набір".

Отож, з молодого, м'якого гриба-трутовика ранньої весни після дощів - вариться смачнющий грибний суп! Якого ви, як я вже говорив, не їли ніколи! Тому, що грибний суп з екологічно чистого гриба варить тільки моя Наталка, дружина. І більш ніхто! І її рецепту я вам ніколи не розкажу! Ги.

А те, що я вже написав - хіба то є рецепт? Ги, так, літературні вправи! Ги.
😊

На світлинах:
Цього року наша грибниця нас порадувала знов! Значить, ми посмакуємо вкотре грибним супом, ги.
Знімкував як дружина Наталка починає ще з гаю готувати грибний суп - Андрій Якименко 29 квітня 2017 року десь у Самишиній балці (не скажу вам ніколи де саме! ги), м. Кам'янське, Дніпропетровська область, Україна.

* Трутовик лускатий (Polyporus squamosus) - вид базидіомікотових грибів родини Трутовикові (Polyporaceae). Росте поодинці або групами з середини травня до кінця серпня. Зустрічається на стовбурах листяних порід дерев, особливо в'язів, і в широколистяних лісах. Його поява сприяє розвитку на деревині білої центральної гнилі. Молоді плодові тіла трутовика лускатого їстівні.
(Вікіпедія)

29 квітня 2017 року






Немає коментарів:

Дописати коментар

Прокоментувати допис: