Перекласти (Translate)

13 листопада 2017

ДО МОВНОГО ПИТАННЯ

ДО МОВНОГО ПИТАННЯ

Читаю щодня Календар подій цього дня. Підписаний на цей Календар. І от отримую на електронну пошту 12 листопада звістку про подію: 112 років тому у Лубнах вийшло перше число першої в Російській імперії українськомовної газети.

Вдумайтеся лишень: першої українськомовної в Імперії газети! Першої! Українською мовою! Не було сотні років ні українських шкіл, ні видань. Мова переслідувалася, чавилася, вбивалася російською владою. І от виходить Мовою перша газета!

І хто там каже "да пусть так фсьо астанєтца, нє нада насіловать вашей мовой!"? Ні, хохло-дурню, ми тебе Мовою ґвалтувати не будемо. Ми тобі не дамо роботи, пенсії, зарплати, не навчемо твоїх дітей, не допустимо до вишів, якщо ти, тупе мурло, продовжиш проросійську політику у мовному питанні! Твої предки розмовляли Мовою! І Мову ми повернемо твоїм онукам! Якщо, звісно, ти заткаєш свою пельку та припинеш "Фсьо аставіть!"!! Якщо ти, хохле, не допреш, то твої діти і онуки опиняться на задвірках Новітнього життя!

А ось стаття з Календаря:

"12 листопада 1905 р. у м. Лубни Полтавської области побачив світ перший номер газети "Хлібороб". Це була перша українськомовна газета у підросійській Наддніпрянщині. Відповідальним редактором газети був призначений активний українофіл і громадсько-політичний діяч Микола Шемет, але фактичним керівником став його брат Володимир. Газета виходила на двох шпальтах 5-тисячним тиражем і швидко знайшла своїх прихильників. Матеріяли видання в основному стосувалися політичної та економічної проблематики, але були і рекламні оголошення. У часопису містилися такі рубрики: звістка з Києва, звістка з Польщі, звістка з Галичини, але найбільше уваги приділялося селянам. Журналісти "Хлібороба" закликали своїх читачів до змін у політиці та економіці, до автономії у межах імперії, передачі землі селянам, нових виборчих органів влади, 8-годинного робочого дня, відкриття шкіл з українською мовою навчання тощо. Стосувалися статті в основному місцевих проблем, але друкували і про події всієї України, Москви та Петербурга. Усього вийшло 5 номерів газети, але четвертий номер конфіскувала влада, а вже після п’ятого видання заборонила цензура. В 2009 р. громадські організації та журналісти Харкова звернулися до Президента України В. Ющенка з пропозицією зробити 12 листопада Днем українськомовної преси. Але офіційної відповіді медія так і не отримали. Не зважаючи на відсутність офіційного підґрунтя, починаючи з 2009 р. харків’яни все одно відзначають це свято."

12 листопада 2017 року

Немає коментарів:

Дописати коментар

Прокоментувати допис: