Перекласти (Translate)

02 квітня 2017

33 і 1/3

33 і 1/3 *
* допис 08 лютого 2015 року, Андрій Якименко, Фейсбук

За радянського часу майже в кожній квартирі був програвач грамплатівок.
Грамплатівки, пояснюю сучасній молоді, це такий пластмасовий диск з інформацією, але не комп'ютерною інформацією, а звуковою (пісні, вірші, звуки природи, виступи Леоніда Ілліча Брежнєва, керівника Компартії (партія обов'язково з великої літери!) - тодішнього ніби президента тощо).

Еге, диск був діаметром інколи понад 30 см (величезний розмір проти нинішніх CD-дисків!), а звуки записувалися у боріздки, що по колу поверхнею диска-грамплатівки спіраллю накручувалися від зовнішнього краю платівки до центру диска.
Щоби послухати музику слід було на край диску поставити важіль зі спеціяльною голкою і тоді диск, обертаючись, видавав у динаміки пісні та музику (і промову Брежнєва на черговому з'їзді КПРС, трохи не забув!).
Швидкість обертання диску спочатку була 78 обертів на хвилину (дуже швидко), потім випускали на 45 об/хв, а згодом придумали грамплатівки на 33 і 1/3 обертів на хвилину (повільно).

Еге, спитаєте до чого це я?
До того, що нещодавно довелося мені розмовляти з прихильниками п'ять десятих.
П'ять десятих (5.10) - це назва партії Балашова.
Так і Мін'юст їх зареєстрував: Політична партія 5.10!
Чим видатна ця "партія"? Тим, що вимагає скасувати всі податки!
Податків не платити, тоді влади не буде, бо її геть не потрібно, а держава - це анахронізм і насильство над особистістю.
Жити, мовляв, слід у безподатковому й вільному суспільстві.
Ну, й тому подібна каша в голові з утопічною вірою у швидке припинення війни, бо не буде податків і держави - не буде армії і зброї.
АТО завершиться за кілька днів.
Ну, а Росія ж матиме армію, вона ж нас завоює? - запитую.
Та ні! Росії теж слід скасувати всі податки і тоді Росія теж армії не матиме!..

Еге, і ніби ж не агенти ворожих спецслужб, по очах бачу щиру віру у безподатковий рай!
Отака от маячня, малята.

Ну, а до чого тут платівки?
Та просто я згадав, що коли малим уперше після 78 об/хв я поставив диск на 33 і 1/3, то його обертання мені видалося та-а-а-ки-и-им повільним!
Ну, як і повільна й млява розумова діяльність цих прихильників "месії" Балашова!

Висновок: якщо побачите у назві будь-якої зареєстрованої Мін'юстом партії щось на кшталт 5.10, Півтора, Дві третини, Третім будеш? чи 33 і 1/3, то знайте - то є швидкість руху нервових імпульсів у казанках партійних активістів, затурканих різними Балашовоподібними "геніяльними" "економічними теоріями"!

Як корабель назвеш, так він і попливе.
До партій ця приказка теж пасує!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Прокоментувати допис: